Goriška Brda – Praznik češenj - 1 Day

Do Goriških Brd se iz Brežic odpravimo ob 6.00 uri zjutraj, mimo Celja in Ljubljane z vmesnimi postanki. V dopoldanskih urah prispemo v Brda, kjer si najprej ogledamo spomenik 315 žrtvam druge svetovne vojne, nato pa se povzpnemo na 23m visok razgledni stolp iz leta 1961. Ob lepem vremenu se vam z njega odpre veličasten razgled na vse štiri strani neba: Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd.

Sledi kratek ogled vasice Šmartno. Naselje, ki je verjetno nastalo na rimskih temeljih, je predstavljalo utrdbo na strateški benečansko-avstrijski meji. Danes je to arhitekturni biser, kulturni spomenik, edinstven kot celota in v številnih detajlih. Nahaja se na vzpetini in je obzidano s petimi ohranjenimi stolpi.

Po ogledih imamo prosti čas, da si v lastni režiji ogledamo največjo in najbolj odmevno kulturno – turistično prireditev, ki jo obišče preko 30.000 domačih in tujih obiskovalcev – Praznik češenj. V vasi Dobrovo ne manjka etnoloških vsebin, kulturnih in športnih prireditev ter zabave za vse generacije. Ponudniki se bodo na stojnicah predstavili z lokalnimi dobrotami, različnimi izdelki, odvijale se bodo različne delavnice, dogodek pa bo glasbeno-kulturno obarvan, saj bomo lahko prisluhnili tudi različnim koncertom. Ob 16.00 uri se bo pričel osrednji del in sicer tradicionalna povorka, na kateri bodo prikazani kmečki vozovi iz vsake vaške skupnosti, Brici in Brike pa na vozovih skušajo obiskovalcem približati briško kmečko življenje, briške običaje in kulinariko. Dan zaključimo z vožnjo proti domu. Polni pozitivnih vtisov se vrnemo proti domu, kamor prispemo v večernih urah.

You can send your inquiry via the form below.

Trip Facts

  • avtobus
  • Lahko
  • Enodnevni izlet
  • Možnost nakupa češenj