GORIŠKA BRDA, TRST IN POSTOJNA - 2Dni

1. dan
Prihod v Brda v dopoldanskem času. V spremstvu vodnika se zapeljemo na 23 m visok razgledni stolp v Gonjačah, kjer se pred nami odpre prelep razgled na Goriška Brda, ob lepem vremenu od Karnijskih Alp tja do Tržaškega zaliva.
Sprehodimo se (ali zapeljemo) do srednjeveške vasice Šmartno, ki je utrjena z obzidjem in sedmimi obrambnimi stolpi. Zaradi izredno ohranjene naselbinske dediščine spada vas med pomembnejše kulturno zgodovinske spomenike na Slovenskem in je edinstvena kot celota ter v številnih detajlih. Po vstopu skozi mogočno srednjeveško obzidje se sprehodimo skozi ozke ulice, po domače »gase« in se vrnemo v čase, ko je Šmartno služilo kot obmejna utrdba na meji med Avstrijo in Benetkami. Ogledamo si največjo cerkev v Brdih, cerkev sv. Martina, kjer lahko občudujemo mojstrske poslikave slikarja Toneta Kralja.

Nadaljujemo pot in se ustavimo na Dobrovem, upravnem središču Brd. Tu si ogledamo renesančni grad iz začetka 17. stoletja s stalno razstavo svetovno uveljavljenega slikarja Zorana Mušiča ter muzejsko zbirko zadnjega grofa Silverija de Bagueri, španskega diplomata, sekretarja španskega poslaništva za Avstrijo, Bavarsko, Würtenberško in Hessensko na Dunaju. Sledi kosilo.

Po kosilu se odpravimo v Klet Brda, kjer si ogledamo vinsko klet in imamo vodeno degustacijo vzorcev izbranih vin. Dan v zaključimo z namestitvijo, imamo nekaj prostega časa in večerjo.

2.dan
Po zajtrku se zapeljemo v Trst, ki je v času Marije Terezije veljalo za prestolnico Avstrijskega primorja. Sprehodili se bomo po najlepšem obalnem delu in si na enem izmed trgov vzeli tudi čas za pravo tržaško »kafe«. V Trstu si bomo ogledali glavni mestni trg, ki mu Italijani pravijo Piazzo Unita d’Italia, kar pomeni združitev Italije, se sprehodili po rdečem trgu (Ponte rossa) in uživali v vonju kave in morja.

Pot bomo nadaljevali do Postojne, kjer bomo obiskali Postojnsko jamo. Najbolj atraktivno jamo na svetu z veličastnimi kapniškimi skulpturami in pestrim živalskim svetom. Podali se bomo na nepozabno vožnjo s podzemnim vlakcem in doživeli mogočen podzemni raj, ki so ga skozi milijone let oblikovale drobne kapljice. Samo v Postojnski jami si lahko povsem od blizu ogledamo najbolj dragocen briljant v kapniški obliki in spoznamo čisto prave zmajeve mladičke. Postojnska jama, v kateri se prav tako kot na površju dvigajo gore, žuborijo reke in odpirajo ogromne dvorane, je izziv za raziskovalce in zibelka svetovne speleobiologije. Po prekrasnih dveh dneh se bomo odpravili nazaj proti domu.

Cena vključuje

  • Avtobusni prevoz, ogled gradu Dobrovo, kosilo, degustacijo v Kleti Brda, 1x polpenzion v hotelu, ogled Postojnske jame, zavarovanje, vodenje, izvedbo in organizacijo izleta.

You can send your inquiry via the form below.

Trip Facts

  • avtobus
  • 4.10.2019 - 5.10.2019
  • 30
  • Dvodnevni izlet