ISTRA - 1 Day

motovun

Naš enodnevni izlet začnemo z odhodom ob 6.00 uri iz Brežic in vožnjo nadaljujemo do prve točke – mesta Grožnjan, manjšega slikovitega naselja v osrednjem delu Istre na Hrvaškem. Grožnjan je danes poznan kot »mesto umetnikov«. Med izvajanjem projekta revitalizacije so številne zapuščene hiše preuredili v slikarske ateljeje, galerije in druge objekte namenjene kulturni dejavnosti. Tako se v Grožnjanu nahaja dvajset galerij in umetniških ateljejev, katere si mimogrede pogledamo med sprehodom. Pogledamo si še mestna vrata, razgledne točke, mestni trg in cerkvi.

Nato vožnjo nadaljujemo v smeri Motovuna, ki je mesto, kot polž ovito okoli 277 m visokega griča, ki prevladuje nad dolino reke Mirne. Z razglednih točk se nam odpre pogled na okolico z vinogradi in sadovnjaki. Ogledamo si še zgodovinsko mestno jedro, osrednji mestni trg, srednjeveško obzidje, gotski zvonik in Motovunsko stopnišče – najdaljše hrvaško stopnišče. Po ogledu se okrepčamo v bližnji restavraciji, kjer naberemo moči za preostanek našega izleta.

Naslednja točka našega izleta je jama Baredine. Jama je znana in obiskana že od antičnih časov. Leta 1973 je jamarsko društvo iz Poreča v spodnjem delu jame odkrilo prehod, ki se spušča do podzemnih jezer. Prav zaradi tega so jamo Baredine leta 1986 razglasili za naravni spomenik. Po ogledu jame, nam domačini pripravijo še degustacijo oljčnega olja s prigrizki.

Vožnjo nadaljujemo proti Sloveniji s postankom v Strunjanu, ki spada med manjše slovenske parke, vendar je njegovo raznolikost težko prekašati. Tam si ogledamo Strunjanske soline in muzej, v katerem si ogledamo video in izvemo več Krajinskem parku Strunjan.
Naša zadnja točka je vinska fontana Marezige, kjer imamo degustacijo več vzorcev vin in prigrizek ter ogled najstarejšega vinograda refoška v Evropi . Sledi vožnja proti domu in prihod v večernih urah.

You can send your inquiry via the form below.

Trip Facts

  • avtobus
  • Srednje
  • Enodnevni izlet