OGRSKA RAPSODIJA RAZVAJA – VELIKA MADŽARSKA - 5Dni

hungarypic-2018082008393891

1. DAN: SLOVENIJA-PECS-SZEGED (V)
Na pot z avtobusom. Iz Maribora. V primeru vsaj 10 gostov od drugod, tudi iz Ljubljane in Celja. Vožnja do mesta PECS – evropske kulturne prestolnice leta 2010. Ogled mesta. Veliko narodno gledališče, imeniten secesijski hotel Palatinus, razkošna mestna hiša. Stolp Barbakane, paleokrščanski grobovi Cella Septichora (pod zaščito UNESCO), škofijska katedrala Svetega Petra (ogled). Turška era je arhitekturno mesta zaznamovala z minareti, s hani in hamami ter s slikovito Gazi Kaszim Pasha džamijo. Ogled džamije. V Zsolnay kulturni četrti bomo obiskali tudi ekstravagantni muzej – manufakturo rokavic 1836. Vožnja do mesta SZEGED. Tretje največje madžarsko mesto se lahko pohvali tudi z »iznajdbo« znamenite mlete paprike, segedin golažem, slavno Pick ogrsko salamo,… Mestne znamenitosti: katedrala Naše gospe madžarske s kar 91 m visokima zvonikoma, stolp Dömötör iz 11. stoletja, katedralni trg, vodni stolp na trgu sv. Štefana, palača v kateri se nahaja muzej Ferenca more, sinagoga, Univerza,… Nastanitev v hotelu, večerja, nočitev.

2. DAN: SZEGED-BUDIMPEŠTA (Z, V)
Vožnja do BUDIMPEŠTE. Najprej najlepši panoramski pogled s Citadelle na Budimpešto in reko Donavo. Na isti strani Donave se na Grajskem griču nahajajo tudi Matjaževa cerkev (ime je dobila po velikem madžarskem kralju Matiji Korvinu… pri nas poznanem kot kralj Matjaž), Ribiška trdnjava in Kraljeva palača. Potep po ulici Vaci, ki predstavlja “arterijo” mesta. Ogledali si bomo neoklasično Štefanovo baziliko in se nato sprehodili do znamenitega Parlamenta. Še danes predstavlja največjo zgradbo na Madžarskem. Ta neogotska stavba premore kar 691 soban, 29 stopnišč, 10 dvorišč… V primeru prostega termina si bomo notranjosti parlamenta tudi ogledali na vodeni turi. Vožnja do hotela. Organizirana večerja. Nočitev.

3. DAN: BUDIMPEŠTA-DRESURA KONJEV-EGER-DOLINA LEPOTIC (Z, V)

Vožnja do EGERJA. Srečali se bomo z gradom in obzidjem na mestnem griču, prefinjeno baročno arhitekturo, katere vrh morda predstavljata minoritska cerkev in vrata Fazola, z otomanskim minaretom z najbolj severno pozicijo v Evropi, turškimi kopelmi, škofovsko palačo, deželno hišo Hevez. Le streljaj iz mesta se nahaja DOLINA LEPOTIC (SZÉPSSZONY-VÖLGY). Številne vinske kleti so vkopane v samo skalo. Najbolj poznano vino pa je nedvomno rubinasto rdeč »Egri Bikaver« (bikova kri). Obisk priznanega centra dresure konjev. Ob pijači dobrodošlice, palinki, si bomo ogledali predstavo tradicionalne dresure konjev. Vrnitev v Budimpešto. Panoramski ogled veličastnega Trga herojev, Narodne galerije, Oktagona. Zvečer bo organizirana večerja v tradicionalni čardi s folklornim programom. Nočitev.

4. DAN: BUDIMPEŠTA-ESZTERGOM-FERTOD-SOPRON-SZOMBATELY (Z, V)
Od Budimpešte se bomo poslovili na poseben način. Z zgodnjim jutranjim obiskom velike centralne tržnice. Feferoni, suhe salame, paštete iz gosjih jeter, gosji ocvirki, dimljena sladka paprika… Vožnja do mesteca ESZTERGOM. Ogled rojstnega kraja prvega madžarskega kralja Štefana I. madžarskega. Esztergom je bil v času njegovega kronanja tudi upravno in cerkveno središče nove kraljevine. Na griču ob reki dominira največja madžarska cerkev, veličastna klasicistična stolnica iz 19. stoletja. Nadaljevanje poti do kraja FERTOD. Ogled zunanjosti rokokojske palače Esterhaza, ki jo je dal izgraditi princ Nikolaus Esterhazy. Pravijo ji tudi madžarski Versailles. Še kratek postanek v mestecu SOPRON sprehod po starem mestnem jedru. Cerkev sv. Mihaela, mestna hiša, deželna hiša, opazovalni stolp,… Vožnja do mesta SZOMBATHELY. Nastanitev v hotelu v okolici Szombatelyja, večerja. Nočitev.

5. DAN: SZOMBATHELY-TAPOLCA-TIHANY-KESTHELY-SLOVENIJA (Z)
Sprehod po Szombatelyju. Velja za najstarejše poznano mesto na Madžarskem, ki je bilo ustanovljeno v času rimskega imperija leta 43. n.št.. Veličastna deželna palača, spomenik sv. Trojstvu na Glavnem trgu, cerkev sv. Martina, škofijska palača, sinagoga, Iseum, nekdanji tempelj rimske boginje Isis… Vožnja do mesteca TAPOLCA. Kratek postanek v idiličnem kraju. Vožnja do Blatnega jezera in do polotoka TIHANY. Polotok nekako nadzoruje s hribčka imeniten benediktinski samostan iz 11. stol.. Sprehod po muzejski vasici s tipično lokalno arhitekturo in slamokritimi hišami. Nato KESTZHELY, postanek v parku ob baročnem dvorcu Festetics, ki so ga izgradili grofi Festetics. Izredna scenografija dvorca navduši vsakogar. Obisk dvorca in razstave kočij. Vožnja v Slovenijo kamor bomo prispeli v kasnih večernih urah.

OZNAKA OBROKOV: Z – ZAJTRK, V – VEČERJA

Program se izvaja v sodelovanju s partnersko agencijo.

Cena vključuje

  • Avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, 3 polpenzione in eno nočitev z zajtrkom v izbranih hotelih 3*/4* v dvoposteljnih sobah, 1 večerjo v čardi s folklornim programom, 1 degustacijo vina, ogled tradicionalne dresure konjev s palinko in še eno brezalkoholno pijačo, vstopnine (katedrala Pecs, mošeja Gazi Kassim paše, muzej rokavic, palača Festetics, parlament), oglede po programu, strokovno vodenje in organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje turistov in izletnikov, posladek pri dohodu.

Cena ne vključuje

  • Morebitnih dodatnih vstopnin po lastnih željah.

You can send your inquiry via the form below.

Trip Facts

  • avtobus
  • 26.10. - 30.10.2019